Historien fortsetter...

16.jul.2007 @ 12:52

I fjor ble mye skrevet om "Bonita", min Vindø, bygget i 1980. I år fortsetter soga.

Jeg satser på en båttur med sønn/sønner i år også. Hvis været bedrer seg. Så langt har værgudene gitt oss stort sett gråvær på vestlandet i fellesferien (i alle fall i min ferie). Mye av det planlagte vedlikeholdet på Bonita har jeg så langt ikke kunnet gjennomføre pga. det fuktige været. Men noe "vedlikehold" tvinger seg frem...

For noen uker siden skulle Bonita på slipp for bunnsmøring og polering. Hun var ikke på land i fjor stakkar og fortjente sårt en skikkelig overhaling nå. Da Håkon (12) og jeg skulle kjøre båten til slippen, oppdaget vi at hun hadde vann til oppunder dørken. Håkon ble satt til å pumpe, og jeg oppdaget at startmotoren bare spant! Det viste seg at startmotoren hadde blitt infisert av saltvann som følge av høy vannstand i kjølsvinet (fordi svinghjulet hadde overrislet motorrommet med saltvann). Etter litt førstehjelp virket startmotoren igjen og motoren spant uten overrisling, takket være Håkon sin innsats ved pumpen.

image140
Bonita på slipp, et typisk langkjølt fartøy.

Da båten var trygt på land ble det pumpet ut rundt 400 liter med sjøvann fra bunnen av båten! Men hva hadde forårsaket denne lekkasjen??? Etter grundig sjekk ble alle gjennomføringer frikjent. Kun lekkasje rundt aksling og kjølevannsinntak gjensto å sjekke.

Årsaken var en lekk simmerring rundt akslingen til kjølevannspumpen. Her dryppet det heftig når motoren var slått av, og formelig sprutet når motoren gikk. Overrislingen av saltvann på motoren krevde umiddelbare tiltak. Dvs. grundig motorvask, skylling med ferskvann, tørking, "impregnering" med olje m.m.

Nå er pumpen overhalt og simmerringene byttet. De utsatte områdene på motoren er vasket ytterligere og rustbehandlet. I morgen skal pumpen monteres igjen, og jeg er rimelig spent på om alt er så tett som det skal være!

Det hører også med til historien at familiens gamle snekke, en 24 fots sørlandssnekke med 10 hk Sabb diesel, har nesten samme problem for tiden. Dvs. en kjølevannspumpe som ikke fungerer. Så nå er spisebordet i hytten gjort om til et pumpeverksted der deler rengjøres, pakninger og simmerringer byttes og pumper monteres. De neste dagene vil gi svar på om dette "verkstedet" har vært verdt strevet. Snekken er over seksti år gammel, Sabb'en ikke fullt så gammel. Likefullt fortjener den gamle sliteren både innsats og omsorg for kommende års båtglede. Nå er ventilhus rengjort og overhalt. Nye ventiler og fjærer er montert og snart byttes både membran og andre essensielle deler for kjøling av Sabb'en.

     
  "Verkstedet"                Synderen


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5482654
hits